De term ‘duurzaamheid’ ligt op ieders lippen. Ook in de bouwsector. Ondanks de economische tegenwind speelt bij ieder project de vraag: hoe duurzaam gaan we het maken? Technisch is heel veel mogelijk. Dat er ook andere zaken bij komen kijken, maakt Alijd van Doorn duidelijk in ‘Het duurzame projectontwerp’.
Het is een boek dat diep ingaat op de achterliggende succesfactoren bij duurzame bouwprojecten. Sommigen daarvan liggen weliswaar voor de hand, zoals het door alle partijen onderschrijven van dezelfde definities en doelstellingen. Maar Van Doorn (universitair docent TU Delft en zelfstandig projectmanager) weet uit haar praktijk dat aannemers, architecten, financiers, adviseurs, ontwikkelaars en beleidsmakers ieder vanuit hun eigen werkelijkheid denken. Het ‘hoe’ van het op één lijn komen krijgt dus alle aandacht.
Maar al te vaak sneuvelen duurzaamheidsambities in de loop van een bouwproces, zeker als er bezuinigd moet worden. Volgens Van Doorn vaak onnodig. Juist omdat ieder duurzaam bouwproject anders in elkaar zit, is effectief en open samenwerken de bottleneck, zo ademt bijna iedere pagina van dit boek. Maar afstappen van je gebruikelijke manier van werken is voor velen een flinke opgave. Met het formuleren van een ‘duurzaam bestek’ ben je er nog lang niet. Om over de inbreng van eindgebruikers nog maar te zwijgen.
Van Doorn kent alle valkuilen en loodst de geïnteresseerden er zorgvuldig langs. Harde en zachte kwesties, van het opstellen van een duurzaam Programma van Eisen, via het duurzame procesontwerp tot aan het werken aan een teamcultuur, ze komen allemaal aan bod.
Een boek dat zeker qua volledigheid en praktische bruikbaarheid niet snel zal worden achterhaald.
Het duurzame ontwerpproject, Alijd van Doorn, SUN Amsterdam, paperback, 195 pagina’s, ISBN 6789461057273, €24,50