Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse woningcorporaties stoppen met aansluiten op warmtenet

Image

De Amsterdamse woningcorporaties stoppen met het aansluiten van woningen op stadsverwarming. "We drukken voorlopig op de pauzeknop", aldus Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dat besluit is direct gevolg van de forse tariefsverhoging die Vattenfall per 1 januari invoerde. Corporaties kunnen daardoor hun toezegging niet meer waarmaken dat de overschakeling van gas naar stadswarmte niet duurder uitpakt.

Bewoners met stadswarmte blijken inmiddels duurder uit dan met gas. Dat ondervonden Ymere-huurders na de renovatie en verduurzaming van hun woningen in de Gentiaanbuurt in Amsterdam Noord. Directeur-bestuurder Erik Gerritsen van Ymere voelde zich in zijn hemd staan omdat hij de bewoners anders had beloofd. Maar zeker nadat Vattenfall per 1 januari het vastrecht-tarief met honderden euro's verhoogde, bleek dit een loze belofte. 

De rekening voor verhoging van het vastrechttarief mag niet bij de huurders terechtkomen, aldus Gerritsen. Maar corporaties, gemeente en Vattenfall willen er ook niet voor opdraaien. Gesprekken van de AFWC met de gemeente en warmteleverancier Vattenfall hebben onvoldoende geleid tot aanpassing van de tarieven, aldus de AFWC. De consequentie is dat de corporaties weer (nieuwe) cv-ketels gaan plaatsen als ze huizen isoleren.
Dit besluit heeft enorme consequenties voor de geplande energietransitie in Amsterdam. De hoofdstad had zich het ambitieuze doel gesteld in 2040 alle woningen van het gas af te hebben, nog sneller dan de landelijke deadline van 2050. Volgens het gemeentelijk warmteplan zou daartoe een groot deel van de oudere bestaande woningvoorraad op een warmtenet worden aangesloten, waarbij de corporaties als 'startmotor' van energietransitie zouden fungeren. Dat staat nu dus op losse schroeven. "Pas als landelijk de regelgeving op orde is en stadswarmte ook betaalbaar is en blijft voor de huurder, gaan wij weer naar dit alternatief kijken," aldus Visser in de Volkskrant. Ook wethouder Zita Pels verwijst in Het Parool naar de rijksoverheid, die al jaren praat over de nieuwe warmtewet.

Vattenfall zegt volslagen verrast te zijn door het besluit van de woningcorporaties. Volgens Het Parool is vrijdagochtend nog onderhandeld in het bijzijn van wethouder Zita Pels. Volgens Vattenfall is daar een goed aanbod op tafel gelegd: “Goed genoeg om de bestaande problemen op te vangen.”

Lees ook ons achtergrondartikel (zie onder):